|
|
| Author | Message |
|---|
mario66617 Boja

Number of posts: 541 Location: Sisak Poker Site: Unibet, Merge Karma: 16
 | Subject: Poker rjecnik 16.02.10 21:07 | |
| Evo već neko vrijeme razmišljam otvorit ovakvu temu ili ne...pokušao sam se sjetiti kako koncipirati tako nešto ali mislim da ne treba komplicirat...jednostavno kopi pejstat post koji se čini nerazumljivim i da onda netko pokuša dati što jednostavniji odgovor prožet seljačkim, što jednostavnijim riječnikom...tema nije zamišljena kao postanje bad beatova niti kao traženje mišljenja o odigranim potezima... igram poker već neko vrijeme ali ima dosta izraza koji još nisu sjeli a koje svakodnevno čitam u postovima iskusnijih igrača (što će reć da sam još uvijek dosta pokeraški nepismen)...vjerujem da nisam jedini... dosta izraza ima u riječniku na pokerica sajtu međutim većina njih nije zastupljena...možda i ne spadaju u službeni pokeraški riječnik nego su jednostavno nastali spontano... znači zamisao je da kad netko citira nečiju rečenicu da se pokuša što jednostavnije objasniti kako bi i onima manje educiranima post bio što jednostavniji...ako se radi o odigranoj ruci (što je u većini slučajeva) onda tu ruku kao takvu postaviti i tražiti objašnjenje što je moguće jednostavnije... da dalje ne kompliciram evo jedan primjer: | Quote: | Preflop: Hero is CO with K, A 2 folds, MP1 calls t200, 2 folds, Hero bets t900, 3 folds, MP1 calls t700
Flop: (t2100) 4, 9, 8 (2 players) MP1 bets t600, Hero raises to t1200, MP1 calls t600
Turn: (t4500) A (2 players) MP1 checks, Hero bets t4500, MP1 calls t4500
River: (t13500) 7 (2 players) MP1 bets t9294 (All-In), Hero calls t9294 |
jedan od odgovora je bio ovakav:
| Quote: | meni ovo izgleda ko bustani flush draw, ja bi snapcallao
edit: jedina ruka koje se u pravilu u ovoj situaciji trebas bojat je JT, miljama si ispred vecine njegovog rangea |
ili ovakav:
| Quote: | | Ipak, ovo nije spot u kojem bi ispalio više od jednog barrela s obzirom na stack sizeove, board i read koji imamo o protivniku |
ima ovakvih situacija i postova jako puno...mislio sam da se na ovaj način postaju ruke i odgovori i da se bolda što nije jasno i da netko to pokuša nekim svima razumljivim riječnikom objasniti... nisam siguran koliki će biti interes za ovakvu temu...ali ja ću pokušati pa kako bude...nadam se da razumijete svrhu...
naravno da ne moraju biti postane samo ruke...bilo koji izraz koji nije jasan a ima ih hrpetina (runner runner, biti commitan u potu, tight, shove, card dead itd itd...jesam glup, ne mogu se sjetiti više)...pa da se na konkretnom primjeru objasni što bi značio koji izraz... pa eto nadam se da se nećete sramiti i da će biti interesa...i sam ću tražiti neka objašnjenja... |
|
 | |
Cookie Pokerica Ladies Team

Number of posts: 959 Location: Zagreb Poker Site: Zynga Pro Karma: 17
 | Subject: Re: Poker rjecnik 16.02.10 21:47 | |
| Super ideja Mario. Osobno dost dobro plivam u engleskim izrazima, ali vjerujem da nije lako nekom tko ne baš barata tim stranim jezikom (recimo vi iz stare garde kaj ste još ruski učili  ). Evo ja ću krenuti s nekakvim svojim objašnjenjima, a predlažem dragoj Maxi (članici foruma) da se priključi - gospođa je nekidan diplomirala (prof. engleskog) upravo na temi pokera i poker riječnika  Također, navodno je ovaj Harrington kojeg ćeš naći u ponudi Pokerice jako dobro preveden, pa ti ga svakako preporučam... Redom: bustani - bust je doslovno prevedeno krah, znači ovdje je riječ o flushdrawu koji nije došao snapcall - snap je nešto kao pucnuti prstima, odnosno u duhu hrvatskog jezika - označava vrlo kratki period vremena - elem, pozvati u tren oka (naići ćeš i na instant call/instant fold - iliti instacall kak neki vele, to ti je ista stvar) range - obujam, domet - konkretno u pokeru se odnosi na ruke koje pojedini igrač igra. da pojednostavim, ultra mega tight igraču je range AA, KK, QQ recimo barrel - šaržer  u istom kontekstu će ti se često pojaviti i bullet (metak) - znači kad 'pucaš' u pot, ispaljuješ jedan, drugi, treći bet - 'metak' stack size - veličina stacka (broj čipova s kojima igrač raspolaže) nadam se da sam pomogla. naglašavam da je ovo moje tumačenje pojmova za koje si pitao, pa ako sam kaj krivo rekla - pliz nek me netko ispravi
Last edited by Cookie on 16.02.10 21:54; edited 1 time in total (Reason for editing : uvijek imam nekaj za dodat :)) |
|
 | |
ZDMitch Full house

Number of posts: 727 Location: ZD/ZG Poker Site: iPoker Network Karma: 39
 | Subject: Re: Poker rjecnik 16.02.10 21:50 | |
| | Cookie wrote: | | range - obujam, domet - konkretno u pokeru se odnosi na ruke koje pojedini igrač igra. da pojednostavim, ultra mega tight igraču je range AA, KK, QQ recimo |
Kakvom igraču? ... u duhu teme, jel  |
|
 | |

| Subject: Re: Poker rjecnik 16.02.10 21:50 | |
| aha oprosti... rock solid tightu sam mislila  |
|
 | |
50lipa Set

Number of posts: 251 Location: Zagreb Poker Site: RRPoker Karma: 2
 | Subject: Re: Poker rjecnik 16.02.10 21:56 | |
| Ma većina ljudi je navikla na taj način izražavanja jer neke engleske verzije točno pogode misao bolje nego naše, a zapravo nisu neka mudrost za prevesti.
Busted flush draw je propali flush draw, snapcall je instant call bez razmišljanja, oboje jednostavni zapravo, range moze zbuniti, to su handovi koje protivnik može imati u datom trenutku, ispaliti jedan barrel se odnosi na gore navedenu situaciju u kojoj foldaš na reraise itd..
(edit)Sporo pišem :/ |
|
 | |

| Subject: Re: Poker rjecnik 16.02.10 21:59 | |
| | 50lipa wrote: | ispaliti jedan barrel se odnosi na gore navedenu situaciju u kojoj foldaš na reraise itd.. / |
molim second oppinion - mislim da si tu u krivu ili ja nisam shvatila objašnjenje... |
|
 | |
50lipa Set

| Subject: Re: Poker rjecnik 16.02.10 22:02 | |
| | Quote: | | Ipak, ovo nije spot u kojem bi ispalio više od jednog barrela s obzirom na stack sizeove, board i read koji imamo o protivniku |
Ovo je navedeno, znači hend je na turnu ili riveru, igrač na potezu, ergo igrač ispali bet/raise, te folda na reraise. Barrel nebi trebao značiti ni check ni call, to je valjda očito. |
|
 | |
mario66617 Boja

| Subject: Re: Poker rjecnik 16.02.10 22:03 | |
| hvala na odgovorima cookie...iako ovaj prvi post služi kao primjer i boldane su riječi koje bi mogle nekome biti nerazumljive...mislio sam (a to ću kasnije često primjenjivati) da se odgovori ovog tipa zasnivaju na određenoj ruci...a to znači da tvoj odgovor bude vezan uz ovu ruku (naravno, nije uvjet)...da mi točno odgovoriš kako bi odigrala taj isti potez ali da ne koristiš boldane izraze već pokušaš što jednostavnije opisat "što je pjesnik htjeo reći"...ak me razmeš...a i ja sam ga zakomplicirao...  |
|
 | |

| Subject: Re: Poker rjecnik 16.02.10 22:08 | |
| joj jesi  dakle želiš odgovore i analize na hrvatskom, po mogućnosti na sisačkom dijalektu  šalim se, afkors - nebitno je li potrebno tebi ili bilo kome drugome za kog si pronašao primjere - u svakom slučaju, mislim da je tema super, jer imamo gomilu novih članova od kojih su mnogi neiskusni i ne znaju terminologiju, pa nek bude tu tema za takva pitanja/odgovore... |
|
 | |
mario66617 Boja

| Subject: Re: Poker rjecnik 16.02.10 22:09 | |
| molio bi nekog od admina ili moderatora da mi u naslovu teme umjesto "Č" stave slovo "C" ako je moguće...više nemam opciju edit a ovak izgleda preružno...(jer sam glupson i uvijek to previdim)...FALA... |
|
 | |
mario66617 Boja

| |
 | |
drroy1x2 Boja

Number of posts: 640 Location: Zagreb Poker Site: Pokerstars, Unibet Karma: 17
 | Subject: Re: Poker rjecnik 16.02.10 22:15 | |
| Super ideja Mario... mislim da će nešto takvo sigurno pomoći svima...  _________________ Festina lente !
|
|
 | |

| Subject: Re: Poker rjecnik 16.02.10 22:16 | |
| | 50lipa wrote: | | Quote: | | Ipak, ovo nije spot u kojem bi ispalio više od jednog barrela s obzirom na stack sizeove, board i read koji imamo o protivniku |
Ovo je navedeno, znači hend je na turnu ili riveru, igrač na potezu, ergo igrač ispali bet/raise, te folda na reraise. Barrel nebi trebao značiti ni check ni call, to je valjda očito. |
evo potražila sam (štreberski) definiciju na engleskom, provukla ju kroz google translate - kakva suluda ideja, rezultat je urnebesno smiješan  postam ti original tekst a ispod tog svoj slobodni prijevod:
Similiar to a "double barrel". A triple barrel is when the Hero fires three times into a pot in an attempt to take it down. A bet would be fired on the flop, turn and river usually as a bluff knowing your hand is beat but putting pressure on the opponent who likely will view the triple barrel as extreme strength.
Example: Hero holds KQ and bets out on a board of A67. Then again after being called when thre turn comes 7. And a third time when the river is blank like a 3. The hero takes down the pot with a successful triple barrel.
Slično 'dovstrukom barrelu', trostruki barrel je kad Igrač tri puta 'puca' u pot u namjeri da ga otme. Uložit će na flopu, turnu i riveru, najčešće kao blef znajući da je njegova ruka slabija ali će pritiskati protivnika koji će najvjerojatnije trostruko betanje doživjeti kao izuzetnu snagu. Primjer: Hero ima KQ i ulaže na board na kojem je A67. Ponovno ulaže na turnu gdje se okrenula 7, i treći puta kad je na riveru došla prazna karta poput 3. Hero uzima pot sa uspješnim trostrukim barrelom.
Kužiš? |
|
 | |
hrvoje07 Tris

Number of posts: 211 Location: Split Poker Site: rrpoker Karma: 5
 | Subject: Re: Poker rjecnik 16.02.10 22:24 | |
| jednostavno gledano to je continuation bet na turnu. ultra mega tight igrač se cesto zove "nit"  edit: continuation bet je nastavak agresije na flopu, znaci dignemo prije flopa, na flopu betamo i to je to. suprotan princip continuation betu je "donk" bet, kada nemamo agresiju prije flopa (callali smo prije flopa), betamo flop prvi (takav naziv "donk" bet je dobio jer su to cesto radili losi igraci)
Last edited by hrvoje07 on 16.02.10 22:29; edited 2 times in total |
|
 | |
veyst555 Boja

Number of posts: 525 Location: Value Town Poker Site: None Karma: 45
 | Subject: Re: Poker rjecnik 16.02.10 22:25 | |
| Napokon tema koja nije o bad beatu, poker sport ili kocka ili zicanje stejkinga.
+karma za ideju, i admini moze ovo kao sticky ako zazivi?
p.s.
Cookie je sasvim dobro objasnila 3 barrela, malo si izasao iz konteksta sa rirejzom 50lipa(ne znaci da ces foldati na rirejz vec da neces ispucati iduci).
Last edited by veyst555 on 16.02.10 22:26; edited 2 times in total |
|
 | |

| Subject: Re: Poker rjecnik 16.02.10 22:25 | |
| i riveru nerijetko  obzirom na temu, pojasni continuation bet  hvala! |
|
 | |
mario66617 Boja

| Subject: Re: Poker rjecnik 16.02.10 22:46 | |
| | Quote: | Slično 'dovstrukom barrelu', trostruki barrel je kad Igrač tri puta 'puca' u pot u namjeri da ga otme. Uložit će na flopu, turnu i riveru, najčešće kao blef znajući da je njegova ruka slabija ali će pritiskati protivnika koji će najvjerojatnije trostruko betanje doživjeti kao izuzetnu snagu. Primjer: Hero ima KQ i ulaže na board na kojem je A67. Ponovno ulaže na turnu gdje se okrenula 7, i treći puta kad je na riveru došla prazna karta poput 3. Hero uzima pot sa uspješnim trostrukim barrelom.
|
| Quote: | edit: continuation bet je nastavak agresije na flopu, znaci dignemo prije flopa, na flopu betamo i to je to. suprotan princip continuation betu je "donk" bet, kada nemamo agresiju prije flopa (callali smo prije flopa), betamo flop prvi (takav naziv "donk" bet je dobio jer su to cesto radili losi igraci) |
evo dva odlična primjera kako je tema zamišljena...znači konkretan razumljiv odgovor... |
|
 | |
lion406 Full house

Number of posts: 750 Location: Zagreb Poker Site: Pokerstars, Unibet Karma: 5
 | Subject: Re: Poker rjecnik 16.02.10 22:55 | |
| bravo @mario na topicu....ja neke izraze razumijem ali recimo da mi je sad kud i kamo još lakše ih shvatit...
pa eto ako je netko ko ovo čita i sam takav posta stavio/la sa objašnjenjem neke ruke da isti taj član quote-a svoj post i onda kako se kaže zdravo seljački objasni te riječi koje je on/ona upotrebljavao/la....
bilo bi naravno dobro da bolda taj izraz (riječ) i onda recimo izvadi riječ i u nastavku je objasni.... plus da isti taj svoj tekst stavi u ZSDS (Zdravo Seljački Da Shvatimo)... |
|
 | |

| |
 | |
mario66617 Boja

| Subject: Re: Poker rjecnik 16.02.10 23:00 | |
| mislim da će biti jednostavnije (a tako je i zamišljeno) da onaj kome nije jasno sve u postu isti kopira ovdje i zatraži objašnjenje koje opet može dati bilo tko... |
|
 | |
50lipa Set

| Subject: Re: Poker rjecnik 16.02.10 23:38 | |
| | mario66617 wrote: | | mislim da će biti jednostavnije (a tako je i zamišljeno) da onaj kome nije jasno sve u postu isti kopira ovdje i zatraži objašnjenje koje opet može dati bilo tko... |
Upravo tako, copy paste tu, boldaš i dobiješ odgovor.
@Cookie - super text objašnjenja, ali s obzirom da on nije postao hand ja sam se pokušao izraziti što bolje da njemu objasnim situaciju, koju sam na kraju krivo shvatio i krivo objasnio. Naravno da je prvi continuation bet, pa turn etc.. |
|
 | |
Leminus Jedan par

Number of posts: 76 Location: Zagreb Poker Site: FTP Karma: 7
 | Subject: Re: Poker rjecnik 16.02.10 23:57 | |
| Bravo za temu mario, ja sam u svojim poker počecima bio fasciniran količinom meni nepoznatih pojmova u jednoj rečenici ali sam ih s vremenom kroz igru upoznao. Za nove ljude koji dolaze svakako poželjan thread  |
|
 | |
kelavi Skala

Number of posts: 453 Location: Zagreb Poker Site: pokerstars, unibet Karma: 34
 | Subject: Re: Poker rjecnik 17.02.10 6:48 | |
| Još malo pa ce i u pokeru biti izraza kao što ih ima kod naših ¨nogometnih strucnjaka¨, tipa - igrac je otišao u ekstremnu devijaciju! Mario odlična teme, za nagradu dobiješ minus  |
|
 | |
mario66617 Boja

| Subject: Re: Poker rjecnik 18.02.10 11:17 | |
| UTG spottsie722 3,513 UTG+1 peelintaters 19,615 MP1 oldman1968 7,185 MP2 BIGpoppaDIRTY 3,385 MP3 skeetmiester 15,400 CO browns94 3,640 BTN JA 5,190 SB Satius 7,370 BB ladydiva573 14,634
* Pre-Flop (180, 9 players) JA is BTN * c9 d9
1 fold, peelintaters calls 120, 4 folds, JA raises to 480, Satius calls 420, ladydiva573 calls 360, peelintaters calls 360
* Flop (1,920, 4 players) * h9 dK cQ
Satius bets 480, 1 fold, peelintaters calls 480, JA goes all-in 4,710, Satius folds, peelintaters folds
I molim mišljenje u vezi all-ina na flopu. (ali to je manje bitno u ovoj priči) Bila je dilema; ići ih izmusti s nekim manjim rejzom ili ne, ali odlučio sam se na all-in iz razloga da me ne outdrawaju (pogotovo što su obojica jako loose igrači), a pot je već dovoljno velik da budem zadovoljan i ako foldaju. (A tu je i šansa da dobijem call od recimo 1 igrača samo ukoliko ima top par recimo, s manjim rejzom bi dao bolje oddse obojici, a i commitao bi se ionako)
shove ti je bio nepotreban overbet
jasno ti je da te u tkvim situacijama plaćaju setovi (redom jači od tebe) ili čak flopan str8, dakle nikako ne želiš call - možeš se eventualnon nadati KQ calleru ili slično - kako kažeš, manje bitno
ipak bitnije; situacija na flopu 4 bb bet i call prije tebe - tvoj call nije optimalna stvar jer daješ dvojici free card, umjereni raise ima svoju logiku a s obzirom na player notes koje si iznio, zvuči i kao dobar value (na turnu se naravski obrušavaš kao štuka u WW2)
u svakom slučaju nisi izgubio niti na način kako si odigrao, držim da je ovaj odabir bolji od druge krajnosti koju tvoj amico zagovara, njemu rudasrki pozdrav: sretno
--------------
postao sam gore ruku i taman sam bio u editiranju ( boldanje i ostalo) kad mi se restarto laptop...sad je post ostao nedorečen al ću probat ispravit...evo nekih pojmova pa u skladu sa tim tražim objašnjenje...outdrawaju , loose igrači , oddse , commitao , shove ti je bio nepotreban overbet , free card ako je moguće bez pitanja tipa "pa kako ne znaš šta je free card" i slično...možda i znam ali u krajnjem slučaju je nebitno... molim opis čitave ruke jednim svima razumljivim riječnikom...hvala...
P.S. i sad mi još drugi dio posta prebaci na slijedeću stranu...može li netko od moderatora staviti ovaj post odmah iza onoga u kojem je opisana ruka...
Last edited by drroy1x2 on 18.02.10 11:48; edited 1 time in total (Reason for editing : Nije prebačen post, nego sam dodao tekst iz posta editom...) |
|
 | |
smartass Dva para

Number of posts: 86 Location: Zagreb Poker Site: Pokerstars Karma: 0
 | Subject: Re: Poker rjecnik 18.02.10 11:24 | |
| | Cookie wrote: | range - obujam, domet - konkretno u pokeru se odnosi na ruke koje pojedini igrač igra. da pojednostavim, ultra mega tight igraču je range AA, KK, QQ recimoi |
range - - - > raspon u ovom slučaju raspon ruku koje neki igrač može imati u svojoj igri... |
|
 | |
|